Heilige van de dag

Op deze pagina vindt u toelichting bij een heilige uit de Romeinse kalender en/of het Romeins Martyrologium.

Damiaan de Veuster

15 april

De heilige Damiaan de Veuster (+ 1889) was priester uit de Congregatie van de Missionarissen van de Heilige Harten van Jezus en Maria. Hij legde zich met zo’n vurigheid toe op de hulp aan de melaatsen, dat hij ten slotte ook zelf door melaatsheid werd aangetast en in de plaats Kalawao op het eiland Molokai stierf.

Benoit Labre

16 april

De heilige Benedictus Jozef Labre (+ 1783) was vanaf zijn jeugd gegrepen door liefde voor een hard leven van boetvaardigheid. Hij ondernam hij zware pelgrimstochten naar vermaarde heiligdommen. Tevreden met alleen al armzalige kleding vol scheuren, leefde hij van de giften die hij kreeg, en hij gaf overal een voorbeeld van godsvrucht en boetvaardigheid. Uiteindelijk maakte hij Rome tot doel van zijn tochten, waar hij een leven leidde in uiterste armoede en gebed.

Bernadette Soubirous

16 april

Vandaag vermeldt het Romeins Martyrologium ook de de heilige maagd Maria Bernarda (Bernadette) Soubirous (+ 1879). Zij was afkomstig uit een zeer arme familie en nog maar een meisje, toen zij in de stad Lourdes de aanwezigheid van de Heilige en Onbevlekte Maagd Maria ervoer. Later nam zij te Nevers in Frankrijk het habijt aan en leidde ze een verborgen en nederig leven."